Hvordan skrive en god CV?

8 tips til hvordan du kan skrive en god CV.

Det er mange spennende muligheter ute på jobbmarkedet om dagen. Er du på utkikk etter noe nytt og lurer på hvordan du skal komme i gang?

CV, eller curriculum vitae, er latin for “livets løp”. Hensikten er å fortelle, oftest potensielle arbeidsgivere eller samarbeidspartnere,  om nettopp dette. CV-en skal være en oppsummering og gi et innblikk i det du har gjort frem til nå. Det vil si arbeidserfaring, utdanning, kurs og sertifiseringer, verv, språkkunnskaper og mer. 

En god CV er et viktig redskap i jakten på din neste jobbmulighet. Vi har samlet opp flere råd og tips som kan hjelpe deg til å  komme i gang med å skrive en god CV. 

Tilpass CV-en etter stillingen

Du bør skreddersy CV-en til stillingen du søker på. Det er lurt å lese godt gjennom utlysningsteksten for å  finne ut hva som er essensielt i jobben du ønsker å søke på. Les deg også opp på bedriften du ønsker å søke jobb hos. Inkluder formell utdanning og bakgrunn, samt få frem viktige nøkkelord som kan passe stillingen og videre vise at din kompetanse kan være en god match med det bedriften ser etter. 

Less is more

Prøv å hold CV-en kort og presis. Det er ikke nødvendig å skrive for mye – her er gjerne uttrykket  less is more viktig. Hold deg til ca. en A4 side og få frem det viktigste ved deg og din erfaring. Dette vil også gjøre at CV-en ser oversiktlig og ryddig ut! Dersom man skriver for mye så kan man fort sitte igjen med et rotete inntrykk og for mye informasjon. 

Struktur

Skriv det nyeste først av erfaring og utdanning. Det er dette som er mest interessant for arbeidsgiveren når de ser på CV-en din. Ha gjerne med nøkkelkvalifikasjoner helt øverst på CV-en som viser en god oppsummering av hvem du er og hvilken erfaring du har som kan være relevant for denne spesifikke stillingen. 

Unngå skriveleifer

Det er viktig å unngå skrivefeil på en CV. Dette kan gi et dårlig førsteinntrykk, ingen liker slurv. Se alltid over CV-en før du sender den inn og få gjerne hjelp av familie, venner eller bekjente. 

Legg til annen relevant erfaring

I slutten av CVen kan det være fint å legge til annen relevant erfaring, dersom du har det. Dette kan være kurs du har tatt eller sertifiseringer. Frivillige verv kan også være av interesse. 

Ikke glem riktig kontaktinformasjon

Ikke glem å legge inn kontaktinformasjon. Her bør du legge inn både epost og telefonnummer. Det kan også være nyttig å legge inn adresse, fødselsdato og sivilstatus. 

Lagre CV-en i PDF

Uansett hvilket skriveprogram du bruker vil vi anbefale å  alltid  lagre CV-en i PDF-format. Da er det enklere for andre å åpne dokumentet og du er sikker på at utseendet på CV-en er lik hos mottakeren som det er hos deg. I for eksempel et docx-format kan det fort bli til at tekst flytter seg dit det ikke skal være. 

Søknadsfrist

Ha kontroll på søknadsfristen slik at du er garantert å være med i prosessen og evalueringen av søknadene som er kommet inn på stillingen. 

 

Vi håper rådene gjør at du kommer godt i gang med å skrive en god CV. Lykke til med jobbsøkingen!

 

 

Kilder:

Finn.no

Nrk.no

Arbeidsplassen.no (NAV)

Utdanning.no