Hjelp, jeg skal på jobbintervju!

Nervøs før jobbintervjuet? Det er du ikke alene om. Her er våre 6 tips som kan gjøre deg så godt forberedt som mulig.

Jobbsøking og jobbintervju er noe ekstremt mange synes er stressende. Noen synes til og med det er noe av det mest stressende de opplever i livet! En undersøkelse fra 2019  fant at over halvparten av kandidatene oppga at de var redde for flere elementer i jobbsøkerprosessen, særlig intervjuet. Med andre ord er du ikke alene om du er nervøs før et jobbintervju. Enten du er nyutdannet eller ikke har vært jobbsøkende på lenge, har vi noen tips til deg.

Gratulerer med jobbintervju

Det er helt naturlig å være nervøs før et jobbintervju. Sannsynligvis er du nervøs fordi du har veldig lyst på jobben. Husk likevel at du har blitt innkalt fordi du er en aktuell kandidat de ønsker å bli bedre kjent med! Er man veldig nervøs kan man si det rett ut. Dette er en faktor som er viktig å huske på for de som intervjuer. En kandidat som er nervøs, klarer kanskje ikke alltid å vise seg fra sin beste side. En viktig del av jobben til en rekrutterer vil være å samle inn god nok informasjon under intervjuet. Det er enklere å få god informasjon fra kandidaten, om kandidaten føler seg avslappet. 

Som kandidat ønsker vi likevel å gi deg tips som kan gjøre deg så godt forberedt som mulig:

  • Se over stillingsannonsen. Gå gjennom utlysningsteksten om igjen før intervjuet – det kan være en indikator på tema dere vil gå gjennom under intervjuet. Det er også lurt å gjøre litt research på forhånd om selskapet. Kjenner du noen som jobber der? Ta kontakt og spør om noen tips, eller ha en åpen samtale med dem.

  • Refleksjon og motivasjon. Hvorfor har du søkt på jobben? Hva var det som gjorde deg interessert i den? Hva motiverer deg til rollen? Hva kan du bidra med? Hvorfor vil du jobbe i dette selskapet? Reflekter over denne type spørsmål, det er refleksjoner som kan være fine å ha med i intervjuet.

  • Pitch deg selv. Forbered en kort presentasjon om deg selv med info som du mener det er viktig de vet om det. Du trenger ikke å gjenfortelle CV-en din, den har intervjueren foran seg. Fortell gjerne noe om hvorfor du har gått den veien du har gjort, hvordan du har opplevd det. Våg å være litt mer personlig.

  • Spørsmål? Noter deg gjerne noen spørsmål du lurer på – er det rettet mot firmaet generelt, arbeidsoppgaver, eller miljø og kultur? Det er vanlig å bli spurt om du har noen spørsmål på slutten av intervjuet. Er du nervøs kan det være greit å ha noen åpne spørsmål klare på forhånd. Gjennom intervjuet kan det også være fint å stille noen oppfølgingsspørsmål – da viser du dine ferdigheter rundt aktiv lytting.

  • Better safe than sorry. Dobbeltsjekk alltid tid og sted. Om du er nervøs kan det også være fint å vite hvem du skal møte, om du ikke har pratet med akkurat den personen på forhånd. Om du har et videointervju er det lurt å sjekke om lyd og internett fungerer. Må du laste ned programvare? Finn det ut i god tid før intervjuet, ikke når det skal starte. Sett deg i et rolig rom med godt lys om du er på video, og forsøk å ha en så nøytral bakgrunn som mulig.

  • Mer enn bare samtalen. Husk at du er på intervju fra du kommer inn døra og til du drar igjen. Vær hyggelig ovenfor alle du møter. 

I et intervju er det meningen at begge parter skal like hverandre. Selskapet ønsker å bli kjent med deg og finne ut om du vil passe inn hos dem, og du forsøker selv å finne ut om du tror det er en plass du ønsker å jobbe. Vær deg selv, så blir det bedre for begge parter. Ellers gjelder vanlig folkeskikk også på intervju. Ikke avbryt, hold øyekontakt, sitt rett i ryggen, kle deg pent og vis interesse. Smil.

Og du? Ikke glem å puste. Dette fikser du. Lykke til!